2018 szeptember 1-je óta Németországra is érvényes: Kártevő mentes „Down Under“ hajózás

Posted by redaktion

A büdös bogarak 2018-ban először érték el Németországot, ami az óceáni országok irányába azonnali szigorúbb behozatali szabályokat hozott magával. 2018. szeptember 1-je óta minden export árut Németországból Ausztrália és Ùj-Zéland irányába kártevő mentessé kell tenni, vagyis az egész rakományt kivéve az élelmiszereket gázzal vagy felmelegítéssel kell kezelni. Erre a hamburgi kikötő állomás kialakított egy praktikus megoldást.

Miért olyan fontos, hogy az Ausztráliába tartó szállítmány kártevő mentes legyen?

A márványos fa-poloska, köznyelvben büdös bogár illetve BMSB-ként (brown marmorated stink bug) nevezett rovar nem is Európából származó faj. Megérkezése óta (2004) jelentős termelés visszaeséséért felelős. Ezek a kártevők kelet-Àzsiából származnak, és konténerekben összegyűlve terjednek el az egész világon. A BMSB-t először 2004-ben Svájcban vették észre, 2012-ben Olaszországban is megjelent, majd 2018-ban Németországban. A büdös bogár károsítja a dísznövényeket, gyümölcsfákat és kerteket, ami a termelés visszaeséséhez vezet. Az emberre viszont ártalmatlan.

A márványos fa-poloska magas biológiai kockázatot alakít ki Ausztráliában, ennek súlyos hatásai vannak a mezőgazdaságra. Több mint 300 dísz- és mezőgazdasági növényt veszélyeztet. A bogarak a gyümölcsökből és zöldégekből táplálkoznak és ezzel nagy kárt okoznak. Ennek következménye, hogy a termések eladhatatlanná vállnak, illetve a termelési bevétel csökken. A felnőtt BMSB-k idegesítőek is tudnak lenni ha befészkelik magukat az autókba, házakba, gyárakba, hogy védjék magukat a téltől.

Ha a kártevők eljutnának Ausztráliába, akkor a számukra kedvező környezet miatt nagyon hamar elszaporodnának, és nehéz lenne kiirtani őket. A büdös bogarak behatolásának megakadályozása az egyik legfontosabb az ausztrál kormány és az ipar számára, ezért a kártevő nélküli szállítmányozás támogatást nyer a DAWR (Australian Government Department of Agriculture and Water Resources) által.

Hogyan lehet biztosítani a kártevő nélküli szállításokat Ausztráliába?

Az áruk gázzal való kezelése

A kartevő irtásra specializálódó vállalkozások flourszulfit gázzal árasztják el a hamburgi kikötök konténereit. Ezt a színtelen – szagtalan gázt használják a kártevők teljes elpusztítására. Felrakodás előtt kinyitják az összes konténert, hogy ellenőrizzék tényleg a bejelentett áru van-e benne. Ezzel ki akarják szűrni az áruk sérülésének lehetőségét.

A nyitásnál választják ki a megfelelő helyet a gáz bevezetésére. Mivel a gáz kb. 110°C, ezért kinti hőmérsékletre melegítik a konténert. A hét minden napján elvégzik ezt a folyamatot, hetente kb. 100-150 konténert „gázosítanak“. Ezzel garantáltak a kártevő nélküli szállítmányok Ausztráliába és Ùj-Zélandra.

Járművek hőkezelése

A hamburgi kikötőnek egy leányvállalata a világon egyedülálló technológiát fejlesztett ki az Ausztráliába és Új- Zélandra tartó járművek kártevő mentesítésére.

A 40 lábas hütőkonténereket alakítják át fütőkonténerekké. Ez egy rugalmas, könnyen mozgatható, és környezetbarát megoldás, amire Hamburgon kívül is nagy az érdeklődés. A járművek több órán keresztül 50°C felett lesznek kezelve. 3 speciálisan kiképzett ellenőr figyeli, hogy a minimum hőmérséklet megfeleljen az egész autóban a tetőtől kezdve a lábtörlőig. Csak így lehet garantálni a kártevő mentes szállítmányokat Ausztráliába. A hütőkonténerek mérete ideális a járművekhez, jól szigeteltek és légáteresztő. Ráadásul nagyon rugalmasan lehet alkalmazni ezeket. Mindegyik konténer fel lesz fűtve mindegyik járműtípushoz. A hütőkonténerek könnyen elérhetőek és még helyet is lehet velük spórolni, mivel egymásra lehet helyezni őket. Ezenkívül újra vissza is lehet őket alakítani hütőkonténerré. Ezek mind előnyök egy drága raktár felépítésével szemben.

A kiadások és költségek ellenére, csak ennek a módszernek a segítségével lehet biztosítani a kártevő mentes hajó szállítmányokat Ausztráliába illetve Új-Zélandra. Ez egy alapvető követelmény, amit fenn kell tartani az export áruk óceánon túlra való szállításánál, ez Németország számára is fontos gazdasági tényező.

Mi támogatjuk Önt a lebonyolításnál.

Messe Transport Logistik

Schreibe einen Kommentar